Citroën HY blijft inspireren

August 21, 2023 0 Comments

Vroeger deed de lokale patatboer met zijn Citroën HY de ronde. Dat was een feestdag. Veel later hoorde ik dat de frituurartiest aardig bijverdiende met de verkoop van jenever – veel exotischer sterke drank was er toen nog niet – van onder het serveerblad. Proost! Echte ondernemers zien hun kansen.

Citroën HY: In de oorlog bedacht, na de oorlog een succes
De Citroën HY werd in 1947 gepresenteerd en kwam het jaar daarop op de markt. Bij Auto Motor Klassiek hebben we een HY met een nog veel mooier historie gevonden. Dat exemplaar zit al 46 jaar bij dezelfde eigenaar.

En intussen waren we blij verrast dat er bij Wheeler Dealers ooit eentje werd gerestaureerd/verkoopklaar gemaakt door de inbouw van een Ford Pinto twee liter blok en een massa elektronica, waar een Frans dorp jaloers op zou zijn. Typisch een gevalletje van “Mag dat?”

Het iconisch gehalte van de Citroën HY werkt door de decennia heen
En het aanbod van HY’s is beperkt. Maar er is intussen een oplossing aangeboden die de puristen zal laten huiveren. Een nog erger oplossing dat het monteren van een Pinto blok in een HY: je kunt een verse Citroën – dat gelukkig nog wel – Jumper met een speciale, eenvoudige bodykit omtoveren in een Citroën HY. Het idee van deze bijzondere bodykit is afkomstig van een zekere Fabrizio Caselani en ontwerper David Obendorfer van FC Automobili. Het resultaat? Dat vinden we grappig, maar is voor ons klassiekerliefhebbers zinloos.

Terug naar de basis
Met zijn kenmerkende ‘golfplaatcarrosserie’ voor ultieme stijfheid bij minimaal gewicht werd de HY een bekende verschijning in Europa. De bus bleef 34 jaar lang zo goed als onveranderd in productie. Dat was en is een record voor een bestelwagen. Er zijn in totaal 475.000 exemplaren gebouwd. En heel veel daarvan zijn smadelijk aan hun eind gekomen na een lang en zwaar leven.

Er was ook een zwaardere uitvoering met een hoger laadvermogen, die werd ‘HZ’ genoemd. De praktisch doosvormige laadruimte werd voor allerhande doelen gebruikt, vanaf het vervoeren van landbouwgoederen, tot het gebruik voor ziekenvervoer. En bij de gendarme en Nederlandse politie waren de bussen ook gewild.

Citroën HY blijft inspireren

Moet praktisch zijn
Het boek van eisen voor het ontwerp van de Citroën HY waren feitelijk gelijk aan dat van een 2CV: een simpele, betrouwbare constructie, voorwielaandrijving, een laag brandstofverbruik en een goede wegligging. De eerste tekeningen van deze legende lagen al klaar tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar het eerste prototype rolde pas na het eind daarvan van de band.

Het ontwerp van de Citroën HY is gebaseerd op de zelfdragende verregaand doosvormige carrosserie. Alle techniek zat aan de voorkant van de auto (motor, versnellingsbak en aandrijving). Een bijkomend voordeel van die insteek was dat een HY vrij gemakkelijk kan worden verlengd.

De Citroën HY is in talloze varianten gemaakt en verbouwd. Als camper, horecaverkoopwagen, pickup, paardentransportwagen etc.

De laatste jaren zijn er aardig wat exemplaren opgewaardeerd om ook na hun pensioen door te werken als foodtruck.

Op dit moment zitten de prijzen vanaf zo’n 4.000-35.000 euro…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *